زیبایی, سلامت

پوسته پوسته شدن سر چیست و چگونه درمان می شود؟

پوسته پوسته شدن سر

احتمالا شما هم تا کنون افرادی را در اطراف خود دیده‌اید که با مشکل پوسته پوسته شدن سر دست و پنجه نرم می‌کنند یا شاید برای خودتان چنین اتفاقی رخ داده باشد. اگر زمانی درگیر پدیده بوده‌ای یا اینکه در اطراف‌تان کسی را با این علائم دیده باشید می‌دانید که این پدیده چه تاثیر منفی شدیدی روی اعتماد به نفس افراد می‌گذارد. 

پوسته پوسته شدن سر می‌تواند ناشی از ابتلا به چند بیماری متفاوت باشد. تحقیقات پزشکی موارد چون درماتیت، شوره سر، پسوریازیس، اگزما را از بیماری‌هایی می‌دانند که می‌تواند موجب پوسته پوسته شدن سر بشود. به جز آن تغذیه نامناسب، قرار گرفتن در معرض حرارت مستقیم بیش از حد و استفاده بیش از حد از شامپو هم می‌تواند به چنین پدیده‌ای منجر شود.

نشانه های پوسته پوسته شدن سر

پوسته پوسته شدن سر را با یک نشانه آشکار می‌توان تشخیص داد. آن هم تکه‌های کوچک پوست چسبیده به موها و روی شانه فهمید. اغلب تکه‌های مرده و کوچک پوست خشک شده در حجم فراوان روی موها و شانه‌های افراد مبتلا به این عارضه دیده می‌شوند. همین نشانه است که حسی از نامرتب بودن را به دیگران القا می‌کند و موجب پایین آمدن اعتماد به نفس افراد می‌شود. از دیگر نشانه‌های رایج در این زمینه هم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خارش پوست سر
  • قرمز شدن پوست سر
  • خشک شدن  پوست سر
  • ایجاد شوره بعد از پوسته پوسته شدن
  • سوزش پوست سر
  • ریزش موقتی موی سر
  • کهیر زدن پوست سر
  • سوزش و خارش پوست کف سر

اگر این علائم را مشاهده کردید باید بدانید که احتمالا با یک اختلال در بدن‌تان مواجه هستید. تشخیص دقیق ریشه این بیماری به ثبت دقیق علائم و نشانه‌های آن و اعلام به پزشک منوط است. گاهی درمان‌های خودسرانه ساده در این زمینه می‌تواند نتایج بدتری به همراه داشته باشد. برای نمونه ممکن است شما با مشاهده اولین نشانه‌های پوسته پوسته شدن سر تشخیص بدهید که شامپوی‌تان را عوض کنید. کاری که اغلب افراد در این زمینه انجام می‌دهند. اما از آنجایی که این عارضه با میزان چربی پوست سر در ارتباط است ممکن است تغییر یک شامپوی ساده خشکی پوست سر و در نتیجه پوسته پوسته شدن سر را تشدید کند. برای همین مثل خیلی دیگر از موارد لازم است بلافاصله بعد از دیدن نخستین علائم این بیماری به پزشک مراجعه کنید و دستورهای درمانی را با کمک پزشکان پیش بگیرید.

اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، تعیین علت زمینه‌ای برای درمان موثر آن مهم است. محصولات بدون نسخه مانند شامپو شوره سر می توانند به بهبود شوره سر کمک کنند، در حالی که تغییر به یک شامپوی ملایم و غیر دارویی می تواند به خشکی پوست سر کمک کند. با این حال، اگر این درمان‌ها جواب نداد، بهتر است برای تشخیص و برنامه درمانی مناسب به متخصص پوست مراجعه کنید. برای سلامت موهای خود می توانید مکمل تقویت مو را از سایت دارولاین به صورت آنلاین خرید کنید.

نحوه تشخیص مشکل پوسته شدن سر

پوسته پوسته شدن سر اگرچه یک بیماری است اما بیشتر نشانه‌ای است که به شما می‌گوید چه بیماری دیگری دارید. تشخیص اینکه شما به چه بیماری‌ای مبتلا شده‌اید کار متخصص پوست و مو است و باید بعد از مشاهده نشانه‌های آن با یک متخصص مشورت کنید. اما مهم‌ترین روش‌های تشخیص پوسته پوسته شدن سر عبارتند از:

  • معاینه پزشک: پزشکان به راحتی می‌توانند با یک معاینه ساده تفاوت شوره‌های ساده را از عواملی دیگر که موجب پوسته پوسته شدن سر می‌شوند تشخیص دهند. در این مسیر ممکن است پزشکان است از شما سوالاتی درباره سابقه‌های بیماری و همچنین رژیم غذایی و حساسیت‌های محتمل‌تان بپرسند.

اما اگر کار تشخیص با علت پوسته پوسته شدن سر به آسانی و با یک معاینه پزشکی انجام نشود ممکن است پای روش‌های تشخیصی دیگر برای علت‌یابی این عارضه به میان می‌آید. در این مسیر ممکن است پزشکان تست‌هایی چون 

  • «آزمایش خون»
  • «آزمایش تیروئید»
  • «آزمایش آنزیم‌های کبدی»
  • «تهیه بیوپسی پوست سر و آزمایش آن»
  • «تست پوستی برای بررسی آلرژی‌ها» 

را پیشنهاد کنند.


خرید انواع مکمل کمک درمانی و تخصصی از سایت دارولاین


پوسته شدن کف سر

دلایل پوسته پوسته شدن کف سر

پوسته پوسته شدن سر ممکن است منشاء متفاوتی داشته باشد. همانطور که در بالا هم اشاره کردیم این عارضه می‌تواند از بیماری متعددی ناشی شود. برای همین هم دلایل آن متفاوت است. برخی از مهم‌ترین دلایل پوسته پوسته شدن سر عبارتند از:

  • خشک شدن پوست سر: شایع‌ترین دلیل برای این عارضه وضعیت خشکی و چربی پوست سر است. اگر پوست سر به شدت خشک شود یا خیلی زود چربی و رطوبت خود را از دست بدهد بافت‌های مرده فراوانی روی آن تشکیل می‌شود و به شکل پوسته‌های خشک ریز فراوانی روی پست سر، موها و شانه شما را می‌پوشاند. اگر دلیل پوسته پوسته شدن سر شما خشکی پوست باشد راه حل آن آسان است و با درمان دارویی و تعویض شامپو و همچنین ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی مشکل برطرف می‌شود.
  • حساسیت پوستی: دومین دلیل رایج برای پوسته پوسته شدن سر حساسیت‌های پوستی است. این حساسیت می‌تواند در تماس پوست با چیزی خودش را نمایان کند یا اینکه به دلیل خوردن چیزی پدید بیاید. حساسیت‌های پوستی را به راحتی نمی‌توان تشخیص داد و به انجام تست‌های آلرژی لازم است. این تست‌ها در کلینک‌های تخصصی حساسیت برگزار می‌شود و ممکن است دایره وسیعی از آزمون‌ها را در بر بگیرد. اما وقتی در نهایت علت بیماری مشخص شد پیدا کردن راه درمانی آن چندان سخت نیست. برخی مراقبت‌های دارویی در کنار رژیم غذایی متفاوت مهم‌ترین مسیر عبور از این بیماری به دلیل حساسیت‌های پوستی است.
  • اگزما: وقتی کسی پوستی ملتهب، قرمز و پوسته پوسته می‌بیند بی شک به یاد اگزما می‌افتد. اگزما یک بیماری پوستی شایع است که موجب خشکی و قرمزی پوست می شود و با خارش و سوزش شدید هم همراه است. اگزما می‌تواند به دلایل ژنتیکی ایجاد شود و یا نتیجه اختلالی در سیستم ایمنی باشد. گاهی اوقات هم خشکی پوست منجر به اگزما می‌شود. اگزما درمان دارویی دارد.
  • رژیم غذایی نامناسب: خیلی وقت‌ها کمبود آب در بدن موجب خشکی و پوسته پوسته شدن پوست می‌شود. برای همین توصیه می‌شود افرادی که احتمال بروز این عارضه را دارند مرتب آب بنوشند و رطوبت بدن‌شان را حفظ کنند. به جز این استفاده از سبزیجات و خوراکی‌های فیبردار هم می‌تواند به شما در مسیر عبور از پوسته پوسته شدن سر کمک کند.
  • پسوریازیس: از دیگر بیماری‌های پوستی که به اندازه اگزما شایع است پسوریازیس است که اگر در قسمت سر انسان رخ بدهد می‌تواند منجر به پوسته پوسته شدن سر شود. این بیماری درمان قابل توجهی ندارد و تقریبا همیشه با شماست. پسوریازیس یک بیماری نقص در سیستم خودایمنی بدن است. 
  • قارچی شدن: احتمال رخ دادن این خیلی کم است اما به هر روی بیماری‌های قارچی هم می‌توانند در ناحیه سر انسان تولید پوسته بکنند. 

بیشتر بخوانید: انواع روش های تقویت موی سر

روش های درمان پوسته پوسته شدن سر

درمان پوسته پوسته شدن سر از مسیرهای مختلفی عبور می‌کند. مهم‌ترین سرنخ برای یافتن روش درمانی مناسب این بیماری تشخیص علت آن است. این مسیر هم به دریافت خدمات پزشکی تخصصی نیاز دارد. برای این منظور حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و از روش‌های تشخیصی و درمانی او پیروی کنید. اگرچه در بسیاری از موارد دیده شه که افراد چنین پدیده‌ای را جدی نمی‌گیرند و نهایتا به خود درمانی رو می‌اورند که کار اشتباهی است. 

عمده روش‌های درمانی برای پوسته پوسته شدن سر دارویی است. یکی از محبوب‌ترین داروها در این زمینه استفاده از خانواده کورتون‌هاست. کورتون نوعی چربی است که در کبد انسان و از ماده اولیه کلسترول ساخته می‌شود. کمبود این چربی در بدن ممکن است موجب خشک شدن پوست و اگزما شود و در نتیجه به  پوسته پوسته شدن سر بیانجامد. برای همین اگر پزشکان و متخصصان تشخیص دهند که علت پوسته پوسته شدن سر خشکی پوست است با داروهای کورتونی تلاش می‌کنند تا کمبودها را جبران کرده و چربی پوست را به حالت متعادل باز گردانند.

از دیگر مسیرهای درمانی برای پوسته پوسته شدن سر استفاده از کرم‌ها و پمادهای موضعی است. این موارد اغلب برای  پوسته پوسته شدن سر در اثر اگزما یا بیماری پسوریازیس توصیه می‌شود و باید در یک مدت مشخص باید محل درگیری پوست را با داروهای موضعی ماساژ داد تا اثر آن از بین برود.

از دیگر توصیه‌های درمانی رایج پزشکان در این مسیر استفاده از انواع مکمل مولتی ویتامین است. پزشکان در این زمینه اغلب توصیه می‌کنند که مکمل‌های ویتامین D3، A و ویتامین‌­های گروه B را برای بهبود وضعیت سلامت پوست استفاده کنید که در میان روش‌های درمانی مربوط به پوسته پوسته شدن سر هم این توصیه‌ها زیاد به چشم می‌خورد.

تغییر رژیم غذایی از دیگر توصیه‌های درمانی در مسیر درمان پوسته پوسته شدن سر است. خوردن غذاهای سبوس‌دار، افزایش گیاهان و ترکیبات فیبردار و همچنین استاندارد کردن میزان مصرف آب از جمله مهم‌ترین تغییراتی است که پزشکان توصیه می‌کنند.

به جز این موارد اگر علت پوسته پوسته شدن سر آلرژی یا قارچ باشد هم پزشکان از درمان‌های ویژه بیماری‌های حساسیتی و قارچی استفاده می‌کنند که دوره‌های درمانی مشخصی دارد.

درمان خانگی پوسته شدن کف سر

همانطور که قابل حدس زدن است برای پوسته پوسته شدن سر راه‌های درمانی در طب سنتی و لابلای دستورهای گیاهان دارویی هم وجود دارد. شاید مهم‌ترین درمان برای پوسته پوسته شدن سر در خانه جلوگیری از اضطراب و استرس باشد. اضطراب و استرس عامل پنهان بسیاری از بیماری‌ها هستند و به راحتی می‌توانند خودشان را به شکل حساسیت پوستی هم نشان دهند. برای همین پزشکان توصیه می‌کنند برای اینکه فرایند درمان پوسته پوسته شدن سر راحت‌تر طی شود از اضطراب و استرس دوری کنید. استفاده از روغن‌های زیتون، نارگیل و بادام و ماساژ مواضعی که با التهاب پوستی درگیر است از دیگر مواردی است که می‌توان در لیست درمان‌های خانگی پوسته پوسته شدن سر لحاظ کرد. ترکیباتی از گل ختمی، اسفرزه، آب چغندر پخته، آب سیب درختی و آلوئه ورا هم از دیگر مواردی است که می‌تواند به عنوان درمان خانگی این عارضه در نظر گرفت. می توانید اثر این گیاهان را در قالب مکمل گیاهی خریداری کنید.

به جز این‌ها در پیش گرفتن یک زندگی سالم و سلامت و دوری از عوامل مخرب سلامتی نه برای این بیماری که در همه موارد می‌تواند به شما کمک کند. ورزش کردن به ویژه یوگا و تغذیه سالم از جمله این موارد است. علاوه بر این‌ها از آنجایی که منشا برخی از موارد این بیماری حساسیت است حذف عوامل حساسیت‌زا هم می‌تواند کمک کننده باشد.

درمان پوسته ریزی سر

درمان پوسته پوسته شدن سر با دارو

مهم‌ترین داروهایی که برای درمان پوسته پوسته شدن سر تجویز می‌شود همان کورتیکواستروئیدها و کورتون‌ها هستند. یکی از داروهایی که به بالانس شدن میزان چربی در بدن و به ویژه پوست کمک می‌کنند و در بیشتر نسخه‌های دارویی مرتبط با اینت پدیده دیده می‌شود. به جز آن انواع کرم‌ها و پمادها و همچنین شامپوهای بهداشتی را می‌توان به عنوان داروهای رایج در این زمینه شناخت.

تفاوت پوسته پوسته شدن سر با شوره سر

مهم‌ترین تفاوت شوره سر و پوسته پوسته شدن سر را می‌توان در میزان چربی تکه‌های کوچک پوست روی سر دانست. شوره سر اغلب منشا قارچی دارد و طی آن تکه‌های بسیاری کوچکی از پوست سر با درجه چربی مختلف روی مو پراکنده می‌شوند. مهم‌ترین دلیل شوره سر تولید بیش از حد چربی توسط غدد چربی، عفونت‌های قارچی، استرس و تحریک پوست سر به حساب می‌اید. این در حالی است که عمدتا پوسته پوسته شدن سر به دلیل خشکی پوست سر یا یک بیماری دیگر که منجر به خشک شدن پوست شده ایجاد می‌شود. نکته دیگر اینکه اغلب پوسته پوسته شدن‌های سر قابل درمان هستند اما متاسفانه شوره سر درمان قطعی ندارد و شاید بتوان میزان آن را کم یا زیاد کرد اما نمی‌توان برای همیشه آن را از بین برد. 

بیشتر بخوانید: مهمترین دلایل ریزش مو

سخن پایانی

اگر این مقاله را تا پایان خوانده باشید می‌دانید که پوسته پوسته شدن قطعا یک روش درمانی مشخص و معینی ندارد. نمی‌توان گفت که قطعا با کدام مارک شامپو مشکل شما حل خواهد شد. البته که جای خوشحالی دارد که این مسئله درمان‌پذیر است اما برای درمان آن باید به سراغ متخصصان بروید. از پزشکان و متخصصان پوست و مو کمک بگیرید. بگذارید متخصصان بر اساس ویژگی‌های پوست و کیفیت موی شما و همچنین تشخیص درست عامل ایجاد این عارضه برای شما روش درمانی را در پیش بگیرند. همچنین زندگی سالم را در پیش بگیرید. ورزش کنید و تغذیه سالمی داشته باشید. مطمئن باشید که با ورزش و تغذیه سالم می‌توانید از بسیاری از عارضه‌ها در امان باشید. در صورت بروز هرگونه مشکلی هم باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و از درمان خودسرانه بپرهیزید. پیشنهاد می کنیم حتما مقاله منابع تامین ویتامین B را هم مطالعه کنید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.