همه میخواهند موهایی سالم، براق و قابل کنترل داشته باشند اما رسیدن به این هدف گاهی چالشبرانگیز میشود. بسیاری از ما گرفتار مشکلات مربوط به موی سر هستیم و موهای سالمی نداریم. ژنها در نوع، استحکام و حجم مو نقش دارند اما این به این معنا نیست که نمیتوانید رشد موهای سر خود را کنترل کنید. برای تقویت مو روشهای خانگی، دارویی و کلینیکی مختلفی وجود دارد که در این مقاله آنها را توضیح میدهیم.
روش های خانگی برای تقویت مو
یکی از رایجترین روش های تقویت موی سر روش خانگی است. بسیاری از افراد ترجیح میدهند تا به جای اینکه درگیر درمانهای کلینیکی و درمانهای اغلب طولانیمدت دارویی شوند، از روشهای خانگی استفاده کنند. برای تقویت مو در خانه راههای بسیاری وجود دارد. در ادامه، مهمترین و مؤثرترین این راهها را توضیح میدهیم.
کاهش مصرف شامپو
تمیز نگه داشتن موها اهمیت دارد اما در بیشتر شامپوها از موادی استفاده میشود که چربی طبیعی موها را از بین میبرند. در واقع، این مواد مصنوعی برای از بین بردن کثیفی مو میزان چربی آن را کاهش میدهند. البته، اگر موهای بسیار چربی دارید، میتوانید به جای استفاده هر روزه از شامپو، دو تا سه بار در هفته موها را با آن بشویید. شستن بیش از حد موها ممکن است باعث خشک شدن آن و در برخی از مواقع، ضعیف شدن ساقه مو شود.
بر اساس نظر کارشناسان پوست و مو، برای تمیز کردن موها تنها به یکچهارم میزان عادی نیاز دارید. این اندازه از شامپو را هم باید روی پوست سر بمالید.
پیشنهاد خرید از دارولاین: خرید مکمل تخصصی درمان برای پیشگیری و بهبود علائم بیماری ها
اصلاح روش خشک کردن موها
سشوار، اتوهای صافکننده مو، بیگودی داغ و سایر ابزارهای خشک کردن و حالت دادن مو میتوانند به موهای شما آسیب بزنند، بهویژه اگر موهایی نازک، خشک یا مستعد ریزش داشته باشید. گرمای بیش از حدی که معمولا برای خشک کردن مو به کار میبریم، موها را ضعیف میکند. در نتیجه، موها آسیبدیده یا وز میشوند.
متخصصان توصیه میکنند که برای کاهش آسیب ناشی از روشهای خشک کردن مو، سشوار را در فاصله ۱۵ سانتیمتری از سطح موهای خود نگه دارید و آن را مدام حرکت بدهید. نباید سشوار را روی یک بخش از سر نگه دارید.
همچنین، سشوار کشیدن و سایر روشهای حالتدهی مو با استفاده از ابزارهای مانند آن را به دو یا سه بار در هفته محدود کنید. از این راه، به موها فرصت میدهید تا بهبود بیابند.
سشوار و سایر ابزارهای حالتدهنده مو را روی دمای کمتر تنظیم کنید تا احتمال آسیب دیدن مو کاهش یابد. بهعلاوه، بهتر است برای سشوار کشیدن از یک محافظ حرارتی مو استفاده کنید تا آسیب را به حداقل برسانید.
ماساژ پوست سر و ساقه موها با روغن های گیاهی
افزایش گردش خون در پوست سر به تقویت مو و سلامت پوست سر کمک میکند و جریان خون را در فولیکولهای مو افزایش میدهد. بر اساس تحقیقات انجامشده، ماساژ روزانه ۴ دقیقه پوست سر به افزایش ضخامت و استحکام مو کمک میکند.
ماساژ دورانی پوست سر با نوک انگشتان به مدت چند دقیقه در روز به تقویت مو کمک میکند. میتوانید این کار را در حمام، درست پیش از استفاده از شامپو و زمانی که موهایتان خشک یا خیس هستند، انجام بدهید.
علاوهبراین، میتوانید برای ماساژ و تقویت موهای نازک از روغنهای گیاهی بهویژه آلوئهورا استفاده کنید. این روغن گیاهی سرشار از ویتامینهای سی، آ و ای است. این ویتامینها به رشد سلولهای سالم بدن از جمله سلولهای مو کمک میکنند. آلوئهورا حاوی ویتامین ب۱۲ و اسید فولیک که برای تقویت مو مفیدند هم هست. ماساژ پوست سر با روغنهای کرچک، نارگیل و رزماری هم به تقویت مو کمک میکند.
خرید مکمل غذایی اورجینال از داروخانه آنلاین دارولاین
اصلاح رژیم غذایی و مصرف پروتئین
یکی از مهمترین سؤالاتی که بسیاری از افراد برای سلامت مو میپرسند این است که برای تقویت مو چه بخوریم؟ بهترین روش تقویت مو سر دریافت پروتئین کافی در رژیم غذایی است چون بخش مهمی از فولیکولهای مو را پروتئین تشکیل میدهد. تحقیقات نشان میدهد که کمبود پروتئین در رژیم غذایی ممکن است به نازک شدن و ریزش مو منتهی شود.
غذاهای سرشار از پروتئین که به تقویت مو کمک میکنند، عبارتاند از:
- تخممرغ؛
- انواع ماهی مانند سالمون؛
- آجیل و دانههای خوراکی؛
- گوشت بدون چربی؛
- اسفناج و کلم پیچ؛
- لوبیا و حبوبات.
بیشتر بخوانید: کلاژن چیست و چه فوایدی برای پوست و مو دارد؟
استفاده از ماسک های طبیعی برای مو
برای تقویت مو میتوانید از ماسکهای طبیعی هم استفاده کنید. یکی از بهترین ماسکهای طبیعی برای سلامت مو ماسک زرده تخممرغ است. زرده تخممرغ همان پروتئینهایی را دارد که فولیکول مو را تقویت میکنند. پپتیدهای موجود در زرده تخممرغ به تحریک رشد مو نیز کمک میکنند. زرده تخممرغ حاوی چندین ماده مغذی ضروری دیگری مانند ویتامینهای آ، دی، بیوتین و فولات هم هست که با رشد مو و داشتن موهای سالم ارتباط دارند.
نحوه تقویت کردن مو با استفاده از ماسک زرده تخممرغ به این ترتیب است:
- زرده ۳ تخممرغ را با ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری روغن نارگیل ولرم شده بهخوبی مخلوط کنید.
- ماسک به دست آمده را به پوست سر و ریشه موها بمالید.
- پس از آن، کلاه حمام را روی سر خود بگذارید و اجازه بدهید که ماسک حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی سر بماند.
- در نهایت، ماسک را با آب سرد بشویید.
روش های دارویی برای تقویت موها
یکی دیگر از راه های تقویت مو استفاده از داروها و مکمل تقویت مو است. در ادامه، مهمترین مکملها و داروهای مناسب برای استحکام و تقویت مو را معرفی میکنیم.
مصرف مکمل زینک
زینک یا روی یک ماده معدنی است که بدن به اندکی از آن نیاز دارد. این ماده معدنی اندک اما قدرتمند در تمام فعالیتهای بدن از رشد سلولها گرفته تا ایجاد دیانای نقش دارد. کاهش مصرف زینک به ریزش مو و دیر بهبود یافتن زخمها میانجامد. این ماده معدنی هم با مصرف غذاهایی مانند گوشت، لوبیا و دانههای خوراکی به دست میآید و هم میتوانید برای تأمین آن از مکمل زینک استفاده کنید.
مکملهای حاوی زینک انواع مختلفی دارند که هر کدام به روش خاص خود بر سلامت بدن تأثیر میگذارند. این مکملها معمولا به شکل کپسول و قرص در دسترس هستند. به طور مثال، قرص یونی زینک یکی از انواع مکملهای حاوی روی است که به تقویت مو و جلوگیری از ریزش آن کمک میکند. پیشنهاد می کنیم مقاله “مکمل زینک چیست؟” را بخوانید.
استفاده از مولتی ویتامین ها
یکی دیگر از انواع مکملهایی که به تقویت مو کمک میکنند، مولتی ویتامین ها هستند. این نوع مکملها معمولا در مقایسه با سایر انواع مکملها قیمت بیشتری دارند. بنابراین، باید هنگام خرید آنها به کاربرد آنها فکر کنید. مولتی ویتامینهایی که به رشد و تقویت موها کمک میکنند، باید حاوی ویتامینهای ب، سی، دی و آ باشند. این ویتامینها در رشد و استحکام مو نقش مهمی دارند.
مصرف مکمل های تخصصی تقویت مو
مکملهای تخصصی برای تقویت مو انواع مختلفی دارند که بهترین آنها عبارتاند از:
- کپسول بیوتین: بیوتین یا همان ویتامین ب۷ یکی از انواع ویتامینهای گروه ب است که به رشد مو کمک میکند. بیوتین در ایجاد گلبولهای قرمز خون که اکسیژن و مواد مغذی را به پوست سر و فولیکولهای مو میرسانند، نقش دارد. علاوهبراین، به تولید کراتین که یکی از اجزای اصلی مو است، کمک میکند.
- قرص هیر بیوتی: مکمل هیر بیوتی یوروویتال تخصصی بوده و حاوی ویتامینها و مواد معدنی مختلف نظیر ویتامینهای آ و سی، بیوتین، روی، مس، سلنیوم و عصاره دم اسب است. عصاره دم اسب حاوی نوعی ماده معدنی به نام سیلیس است که در تقویت مو نقش مهمی ایفا میکند.
- قرص پرفکت بیوتی: مکمل پرفکت بیوتی یوروویتال به سلامت پوست و موی شما کمک میکند. پرفکت بیوتی مواد مورد نیاز فولیکولهای مو از جمله سیلیکون، کلاژن، بیوتین و انواع ویتامینها را تأمین میکند. این قرص حاوی عصارههای گیاهی مؤثر در تقویت مو نظیر عصاره چای سبز، بلوط و دانه انگور است.
- کپسول هیالورون پلاس: ویتامین سی، بیوتین و کلاژن که جزو اصلیترین مواد مغذی برای رشد و استحکام مو هستند، در این کپسول وجود دارند. بنابراین، اگر به فکر تقویت و رشد بهتر موهایتان هستید، میتوانید به مصرف این کپسول نیز فکر کنید.
داروهای تجویزی پزشک
بهترین داروها و مکملها آنهایی هستند که پزشک متخصص تجویز میکند. او برای تجویز داروها و مکملهای مختلف عواملی مانند رژیم غذای، سابقه سلامتی و خانوادگی و داروها و مکملهای دیگری که مصرف میکنید را در نظر میگیرد.
از آن گذشته، بسیاری از مکملهای تقویت و رشد مو حاوی ویتامینها و مواد معدنی مانند بیوتین و زینک هستند اما فرمولهای مختلف ممکن است ترکیبات خاصی داشته باشند. بنابراین، پیش از مصرف هر نوع دارو یا مکملی بهتر است که ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. مصرف برخی ویتامینها مانند آ و سی در دوزهای بالا میتواند به بدن آسیب بزند.
روش های کلینیکی تقویت مو سر
گاهی اوقات روشهای خانگی، مصرف مکملها و درمانهای دارویی به رشد مو کمکی نمیکنند. در این مواقع، پزشکان متخصص از روشهای کلینیکی کمک میگیرند. در حال حاضر، ۴ روش مهم برای تقویت موها وجود دارد که در ادامه آنها را بیشتر توضیح میدهیم.
مزوتراپی مو
حتما تابهحال درباره روش مزوتراپی مو چیزهایی شنیدهاید. مزوتراپی مو روشی است که در آن از تحریک زیستی کمک میگیرند. در مزوتراپی سلولهای مو از طریق تزریقهای کوچکی که کاملا بدون درد و زیرپوستی هستند، از نظر بیولوژیکی فعال میکنند. با این روش، انقباض فولیکولهای مو معکوس میشود و ضخامت و رشد مو افزایش مییابد.
انجام پی آر پی (PRP)
پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت روشی است که در آن خون فرد گرفته، پردازش و در نهایت به پوست سر تزریق میشود. برخی از پزشکان معتقدند که این روش به رشد طبیعی موها، افزایش خونرسانی به فولیکول مو و افزایش ضخامت ساقه مو کمک میکند. گاهی اوقات، پی آر پی با سایر روشهای درمانی یا دارویی ترکیب میشود تا موها بیشتر و بهتر تقویت شوند.
کربوکسی تراپی مو
کربوکسی تراپی یک درمان ترمیمی است که در آن از دیاکسیدکربن استفاده میکنند. کربوکسی تراپی سیستمهای دفاعی بدن را فریب میدهد تا تصور کنند که برای بدن تروما یا آسیبی رخ داده است. در نتیجه، واکنش طبیعی سیستم دفاعی چیزی خواهد بود که به آن فرایند بهبودی میگویند.
در این فرایند، سیستم دفاعی سرشار از خون، اکسیژن و سلولهای شفابخش میشود تا آنچه آسیب میداند را ترمیم کند و دیاکسیدکربن را از بین ببرد. این واکنش سبب آزاد شدن فاکتورهای رشد میشود که در نهایت به رشد و جوانسازی سلولهای مو میشود.
کاشت مو
این روش که اغلب برای تقویت موی سر مردان به کار میرود، نوعی جراحی است. در این روش، موها تحریک میشوند تا رشد بیشتر و بهتری داشته باشند.
برای کاشت مو باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. او ابتدا پوست سر شما را تمیز میکند. سپس، به پشت سر داروی بیحسی تزریق میکند. برای پیوند موی سر معمولا از روش جراحی نوار واحد فولیکولی یا استخراج واحد فولیکولی استفاده میشود.
پیشنهاد مطلب: معرفی بهترین داروهای درمان ریزش مو
تشخیص بهترین روش تقویت مو
موی هر کسی با دیگری متفاوت است و عوامل بسیاری بر سرعت رشد آن تأثیر میگذارند. از جمله مهمترین عوامل بر رشد مو عبارتاند از:
- ژنتیک: ژنهای شما تعیین میکنند که موهایتان تا چه اندازه سریع رشد کنند.
- جنسیت: معمولا رشد مو در مردان سریعتر از زنان اتفاق میفتد.
- سن: موها در سنین ۱۵ تا ۳۰ سالگی بیشتر از هر سنی رشد میکنند. برخی از فولیکولهای مو با بالا رفتن سن به کلی از کار میفتند. به همین علت، برخی از افراد موهای نازکتری دارند یا رشد موهایشان به کلی متوقف میشود.
- تغذیه: کسانی که رژیم غذایی سالمی دارند، در مقایسه با سایرین موهای سالمتری و محکمتری دارند.
بر همین اساس، موهای هیچ دو فردی را نمیتوان با یک روش تقویت کرد. از آن گذشته، برای تقویت مو باید ابتدا میزان ویتامینها و مواد معدنی موجود در بدن شما سنجیده شود. بنابراین، بهتر است در رابطه با راههای تقویت مو با پزشک خود مشورت کنید.
او با بررسی وضعیت بدنی، سوابق پزشکی و خانوادگی شما علت مشکلات مربوط به مو را تشخیص میدهد و بر اساس آن میتواند به شما پیشنهاد کند که از روشهای خانگی برای تقویت و استحکام مو کمک بگیرید یا داروها یا مکملهای خاصی مصرف کنید. در مواردی هم که او تشخیص بدهد رشد موهایتان متوقف شده یا نیاز به درمانهای خاصی دارید، از روش درمانهای کلینیکی استفاده میکند.
کلام آخر
همه ما به رشد موهای سالم اهمیت میدهیم. برای این منظور، باید ابتدا سبک زندگی خود را تغییر دهید. غذاهایی مصرف کنید که حاوی مواد معدنی و ویتامینهای مورد نیاز مو هستند. در کنار آن، در شستوشو و خشک کردن موها نیز دقت کنید. در صورتی که روشهای خانگی نتواند موهای شما را تقویت کند باید طبق نظر پزشک به درمانهای دارویی یا کلینیکی فکر کنید.