قرص زیپمت
قرص زیپمت نوعی داروی کنترلکننده قند خون است که به افرادی که دچار دیابت شدهاند کمک میکند تا قند خون خود را در حد متعادل و توصیه شده نگه دارند. نگه داشتن قند خون در حد اعتدال برای این افراد اهمیت بسیاری دارد. معمولاً این دارو به استفاده بهینه از قند موجود در خون افراد مبتلا به دیابت کمک میکند. البته، این دارو اغلب کاربردهای دیگری نیز دارد. در این مقاله، توضیح میدهیم که قرص زیپمت چیست، چه کاربردها و عوارضی دارد و چگونه باید آن را مصرف کرد.
قرص زیپمت چیست؟
اطلاعات دارویی زیپمت (Zipmet)
زیپمت یک داروی خوراکی ترکیبی برای کاهش میزان قند خون است که از سیتاگلیپتین و متفورمین تشکیل شده است. این دارو با نامهای دیگری مانند سیتاگلیپتین + متفورمین، سیتافورمین، سیتاپلاس و ژانومیکس با ترکیبات مشابه نیز به فروش میرسد.
قرص زیپمت در اشکال دارویی ۵۰۰/۵۰ میلیگرم و ۱۰۰۰/۵۰ میلیگرم تولید و عرضه میشود.
نحوه عملکرد قرص زیپمت در بدن
سیتاگلیپتین و متفورمین هر یک به تنهایی به مهار آنزیم دی پپتیدیل پپتیداز 4 و کاهش مقاومت بدن افراد نسبت به انسولین کمک میکنند و در نهایت، با ترکیب آنها سطح گلوکز در کبد کاهش مییابد. به این ترتیب، این دو دارو در ترکیب با یکدیگر به کنترل میزان قند خون افراد کمک میکنند.
کاربردها: قرص زیپمت برای چیست؟
بعد از آشنایی با این دارو، احتمالاً از خود میپرسید که قرص زیپمت برای چیست؟ این دارو برای کسانی که به دیابت نوع ۲ مبتلا شدهاند، به تشخیص پزشک و پس از بررسی وضعیت پزشکی آنها تجویز میشود. مهمترین فایده از فواید زیپمت نیز همین کاربرد است. در واقع، این داروی ترکیبی با مهار آنزیمها و کاهش مقاومت بدن افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، سبب میشود که قند خون این افراد در حد متعادل و بهینه باقی بماند.
کاربردهای جانبی قرص زیپمت
قرص زیپمت برای لاغری
کاربرد اصلی قرص زیپمت کاهش وزن و لاغری افراد نیست، بلکه کاهش وزن افرادی که دچار دیابت نوع ۲ هستند، یکی از عوارض قرص زیپمت محسوب میشود. این افراد میتوانند با خرید قرص زیپمت و مصرف آن در کنار داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم و انجام حرکات ورزشی منظم، مشکل اضافه وزن خود که یکی از عوارض دیابت است را حل کنند.
قرص زیپمت برای چربی خون و سلامت قلب
قرص زیپمت بر سلامت قلب به صورت غیرمستقیم تأثیر میگذارد. در واقع، با کنترل قند خون افراد، خطر حمله یا سکته قلبی آنها کاهش مییابد. بنابراین، میتوان گفت که مصرف این قرص به افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک میکند تا قلبی سالمتر داشته باشند.
قرص زیپمت برای تنبلی تخمدان (PCOS)
این قرص به دلیل داشتن متفورمین اغلب برای افراد دیابتی که دچار سندروم تنبلی تخمدان شدهاند تجویز میشود. این دارو میتواند به درمان تنبلی تخمدان در این افراد کمک کند و در عین حال، قند خون آنها را در حد کنترل شده و متعادل نگه دارد.
نحوه مصرف زیپمت و دوز پیشنهادی
دوزهای مصرفی قرص زیپمت
قرص زیپمت را باید طبق توصیه پزشک مصرف کنید. او با بررسی وضعیت سلامتی شما و میزان نیازی که به این قرص دارید، دوز مصرفی این دارو را مشخص میکند. معمولاً مصرف این قرص برای دو مرتبه در روز تجویز میشود.
نکات مهم و بهترین زمان مصرف قرص زیپمت
- قرص زیپمت را بهتر است همراه با غذا میل کنید تا بیشترین میزان تأثیرگذاری را داشته باشد.
- همراه با این قرص آب فراوان بنوشید. البته، ممکن است پزشک شما در این مورد تجویز دیگری داشته باشد که باید طبق توصیه او عمل کنید.
- مصرف قرص زیپمت در زمانهای تعیین شده در افزایش میزان تأثیر آن نقش مهمی خواهد داشت.
- ممکن است پزشک مصرف قرص زیپمت ۱۰۰۰/۵۰ را از دوزهای پایین تجویز کند و به تدریج آن را افزایش دهد تا از عوارض آن بکاهد.
عوارض قرص زیپمت
- ناراحتی معده: از جمله عوارض رایج مصرف قرص زیپمت این است که افراد دچار ناراحتیهای معده میشوند. این عارضه معمولاً به دلیل بروز اسیدوز لاکتیک رخ میدهد و جای نگرانی ندارد زیرا پس از چند بار مصرف برطرف میشود.
- عوارض رایج دیگر: علاوه بر ناراحتی معده، برخی از افراد با مصرف قرص زیپمت دچار مشکلات دیگری میشوند که برخی از آنها حالت تهوع، اسهال، یبوست، احساس ضعف و اسهال هستند. این عوارض نیز احتمالاً پس از مدتی برطرف میشوند.
- علائم شدیدتر: عوارض شدیدتری که ممکن است پس از مصرف قرص زیپمت به آنها دچار شوید، عفونت مجازی تنفسی، دردهای عضلانی هستند. در صورتی که علائم این مشکلات نظیر تنگی نفس افزایش یابد، باید موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. کسانی که سابقه نارسایی قلبی و پانکراتیت دارند، ممکن است عوارض زیپمت از هر دسته را شدیدتر تجربه کنند و به مراقبتهای فوری پزشکی نیاز داشته باشند.
تداخلات دارویی قرص زیپمت
- داروهایی مانند استازولامید که اسیدوز متابولیک ایجاد میکنند
- تیازیدها و داروهای مانند آن چون قند خون را افزایش میدهند
- قرصهای پیشگیری از بارداری به دلیل خطراتی که برای افزایش قند خون در پی دارد
- نیفدیپین زیرا مصرف همزمان این دارو با قرص زیپمت سبب افزایش جذب متفورمین میشود
مقایسه قرص زیپمت با داروهای مشابه
تفاوت قرص زیپمت و متفورمین
این داروها هر دو به کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک میکنند اما قرص زیپمت علاوه بر متفورمین در ترکیبات خود سیتاگلیپین دارد. این ترکیب سبب میشود که قرص زیپمت به تنظیم سطح تولید انسولین در بدن کمک کند.
تفاوت قرص سیگومت و زیپمت
این دو دارو به شکل مشابهی اثر میکنند. بااینحال، قرص زیپمت معمولاً برای افرادی تجویز میشود که در حال حاضر داروهایی برای کنترل دیابت مصرف میکنند و باید قند خون آنها دقیقتر کنترل شود. علاوهبراین، اگر فردی با مصرف قرص زیپمت دچار مشکلات گوارشی شود، ممکن است پزشک برای او قرص سیگومت را به عنوان جایگزین تجویز کند.
موارد احتیاط و هشدارها
داروی زیپمت برای همه افراد تجویز نمیشود. کسانی که بیش از ۸۰ سال و کمتر از ۱۸ سال سن داشته باشند، نباید این دارو را مصرف کنند. همچنین، افرادی که یکی از این شرایط را داشته باشند، بنا بر تشخیص پزشک، زیپمت مصرف نمیکنند:
- سابقه واکنشهای آلرژیک نسبت به یکی از ترکیبات زیپمت
- زنان یائسه
- کسانی که به دیابت نوع اول مبتلا هستند
- کسانی که یک عمل جراحی در پیش دارند
- کسانی که سابقه ابتلا به بیماریهای قلبی دارند
- افرادی که قند خون آنها به صورت مداوم افت پیدا میکند
- افرادی که سابقه ابتلا به بیماریهای کبدی و کلیوی دارند
- کسانی که به التهاب لوزالمعده دچار شدهاند
سؤالات متداول درباره Zipmet
آیا میتوان زیپمت را همراه با سایر داروهای دیابتی مصرف کرد؟
بله. ممکن است این دارو برای برخی افراد همراه با سایر داروهای دیابتی تجویز شود.
قرص زیپمت بهتر است یا متفورمین؟
این داروها تأثیرات مشابهی دارند اما معمولاً متفورمین برای کسانی که ناراحتی معده دارند، تجویز میشود.
آیا زیپمت در کاهش وزن مؤثر است؟
مصرف این قرص همراه با یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم به کاهش وزن افراد دیابتی کمک میکند.
چگونه میتوان از عوارض جانبی زیپمت (Zipmet) جلوگیری کرد؟
معمولاً پزشک برای جلوگیری از این مشکل، دوز مصرفی زیپمت را به صورت تدریجی افزایش میدهد.
آیا زیپمت برای درمان دیابت نوع ۱ استفاده میشود؟
خیر.
نتیجهگیری و جمعبندی
قرص زیپمت یک داروی ترکیبی برای کنترل قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ است. با مصرف این دارو در کنار رژیم غذایی سالم و ورزش منظم میتوان قند خون این افراد را به صورت دقیقتر کنترل کرد. توجه داشته باشید که به دلیل عوارض احتمالی این دارو باید آن را طبق تجویز پزشک و بر اساس دوز تجویز شده او مصرف کنید.