پروبیوتیکها که از آنها با عنوان باکتریهای همزیست با روده نیز یاد میشود، میکروارگانیسمهای زندهای هستند که در صورت مصرف به مقدار کافی ممکن است برای سلامت دستگاه گوارش و به ویژه روده فوایدی داشته باشند. سلامت روده هم برای حفظ سلامت بدن مهم است. به ویژه به این دلیل که داشتن تعادل خوب و وجود بسیاری از میکروبهای روده، مزایایی برای گوارش بهتر غذا از جمله پیشگیری و درمان اسهال را به دنبال دارد. سایر فواید احتمالی پروبیوتیکها شامل کاهش فشار خون، پتانسیل بهبود سطح کلسترول و مبارزه با سرماخوردگی یا آنفولانزا در دورههای استرسزا میشود. در این میان، رژیم غذایی نیز نقشی کلیدی ایفا میکند. مصرف انواع غذاهای گیاهی، مملو از فیبر (به عنوان مثال خوردن ۳۰ غذای گیاهی مختلف در هفته) و همچنین غذاها و نوشیدنیهای تخمیری، تعداد و تنوع باکتریهای مفید را در روده افزایش میدهد. بااینحال، شاید در صورت کمبود یا کیفیت پایین رژیم غذایی، لازم باشد که به مصرف یک مکمل پروبیوتیک نیز فکر کنید. در این مقاله، توضیح میدهیم که مکمل پروبیوتیک چیست و چه مزایا و عوارضی دارد.
مکمل پروبیوتیک چیست؟
پروبیوتیکها اغلب به عنوان مکمل برای تقویت میکروبیوم روده مصرف میشوند. متخصصان معتقدند که باکتریهای خوب مانند پروبیوتیکها، فواید متعددی برای سلامتی از جمله کاهش وزن، تقویت سیستم گوارشی و ایمنی و پوست سالمتر دارند.
پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای زندهای هستند که در صورت مصرف فواید سلامتی متعددی را به همراه دارند. مخمرهای خاص میتوانند به عنوان پروبیوتیک عمل کنند. سایر میکروارگانیسمهای روده نیز شامل قارچها، ویروسها، کرمها و آرکیباکتریها میشود.
رایجترین باکتریهای پروبیوتیک بیفیدوباکتریا، لاکتوباسیلوس، ساکارومایسس، اشریشیا، استرپتوکوک، باسیلوس و انتروکوک هستند. هر جنس از گونههای مختلفی تشکیل شده و هر گونه دارای سویههای زیادی است. در مکملهای پروبیوتیک، سویهی خاص، گونه، زیرگونه و کد سویه را مشاهده خواهید کرد.
پروبیوتیکهای مختلف مزایای منحصر به فردی دارند. بنابراین باید مکملهای پروبیوتیک مناسب را انتخاب کنید. در برخی از مکملها نیز گونههای مختلف با یکدیگر ترکیب شده و به پروبیوتیکهای چندگانه یا پروبیوتیکهای چندسان تبدیل میشوند.
مکملهای پروبیوتیک به صورت کپسول، پودر یا مایع موجود بوده و دارای انواع متفاوت باکتری و غلظت متفاوتی هستند. علاوهبراین، بسیاری از پروبیوتیکها اسید معده را به خوبی تحمل نمیکنند که این امر میتواند اثربخشی آنها را کاهش دهد. بااینحال، این موضوع نیز به سویه یا ترکیب سویهها بستگی دارد.
مکملهایی که حاوی پروبیوتیکها و پریبیوتیکها هستند با نام سینبیوتیک شناخته میشوند. البته، پروبیوتیک با پریبیوتیک متفاوت است. پروبیوتیکها باکتریهای سازگار و مفیدی در روده هستند اما پریبیوتیک به کربوهیدراتهای موجود در فیبرهای غذایی گفته میشود.
نحوه عملکرد پروبیوتیک ها در بدن
درون رودهی انسان، تعداد زیادی از میکروارگانیسمهایی وجود دارد که با نامهای فلور روده، میکروبیوتای روده یا میکروبیوم روده نامیده میشوند.
میکروبیوم روده شامل باکتریها، ویروسها، قارچها، آرکیباکتریها و کرمها شده که باکتریها اکثریت قریب به اتفاق آنها را تشکیل میدهند. در واقع روده حاوی اکوسیستم پیچیدهای از ۳۰۰ تا ۵۰۰ گونه باکتری است. بیشتر فلور روده در رودهی بزرگ یا کولون وجود دارد که آخرین قسمت دستگاه گوارش بدن است.
فعالیتهای متابولیکی فلور روده به طور شگفتانگیزی، شبیه فعالیتهای یک اندام است. به همین دلیل، برخی از دانشمندان از فلور روده به عنوان یک اندام فراموش شده یاد میکنند.
فلور روده بسیاری از عملکردهای مهمی را برای سلامت بدن انجام میدهد و ویتامینها از جمله ویتامین K و برخی از ویتامینهای B را تولید میکند. همچنین فیبرها را به چربیهای با زنجیرهی کوتاه مانند بوتیرات، پروپیونات و استات تبدیل میکند که دیواره روده شما را تغذیه کرده و بسیاری از عملکردهای متابولیک را انجام میدهد. همچنین این چربیها سیستم ایمنی بدن را تحریک کرده و دیوارهی روده را تقویت میکنند. این کار به جلوگیری از ورود مواد ناخواسته به بدن و تحریک پاسخ ایمنی کمک میکند.
میکروبیوم روده به رژیم غذایی بسیار حساس است. مطالعات نشان میدهد که وجود اختلال در فلور روده با ابتلا به بیماریهای متعددی مرتبط است. این بیماریها شامل چاقی، دیابت نوع ۲، سندرم متابولیک، بیماری قلبی، سرطان روده، آلزایمر و افسردگی میشوند.
مکملهای پروبیوتیک میتوانند به اصلاح تعادل میکروبیوم روده کمک کرده و با تقویت این اندام فراموش شده، آن را فعالتر میکنند.
فواید پروبیوتک ها برای بدن
پروبیوتیکها به طرق مختلف به ما کمک میکنند. یکی از مهمترین راهها مبارزه با انواع مضر باکتریها، قارچها، ویروسها و انگلهایی است که در بدن زیست میکنند. درواقع پروبیوتیکها، همراه با میکروبهای مفید با میکروبهای مضر مبارزه میکنند.
بسیاری از محصولات پروبیوتیک با باکتریها و مخمرهای مفید به منظور پیشگیری یا بهبودی از عفونتهای باکتریایی یا مخمری در قسمتهای مختلف بدن شما فرموله میشوند. از جمله:
- درماتیت آتوپیک (التهابهای پوستی نابجا) و آکنه
- حفره و بیماری لثه
- عفونتهای واژن و مجاری ادراری
- اسهال مرتبط با آنتی بیوتیکها
پزشک شما ممکن است در صورت داشتن سابقهی عفونت، مصرف پیشگیرانه از این محصولات یا مصرف آنها را پس از درمان با آنتی بیوتیک برای کمک به بازیابی میکروبیوم پیشنهاد دهد.
خواص پروبیوتیک برای بدن زمانی بیشتر میشود که خوراکی باشد. میکروبیوم روده نقش پیچیدهای در سیستم گوارش و در بسیاری از سیستمهای دیگر بدن بازی میکند. میکروبیوم ناسالم روده (میکروبیومی که در آن تعداد میکروبهای مضر از انواع مفید بیشتر است) نیز میتواند در تشدید انواع بیماریهای مزمن گوارشی تأثیرگذار باشد. مصرف پروبیوتیکهای خوراکی به پیشگیری یا درمان این شرایط کمک میکند. اگرچه نتایج ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد.
بهعلاوه میکروبیوم روده فراتر از سیستم گوارش با مغز و سیستم عصبی، سیستم ایمنی و سیستم غدد درون ریز نیز در تعامل است. برخی از محققان بر این باورند که سلامت میکروبیوم روده ممکن است بر بسیاری از جنبههای سلامت کلی بدن تأثیر بگذارد.
فواید پروبیوتیک برای گوارش
سیستمهای گوارشی افراد متفاوت است. افراد مبتلا به یبوست در رودهی خود دارای اکوسیستمهای متفاوتی از میکروارگانیسمها نسبت به افراد بدون یبوست هستند. چیزی که ما نمیدانیم این است که آیا یبوست علت یا اثر این اکوسیستمهای مختلف است.
یکی از مهمترین فواید مکمل پروبیوتیک این است که سطح pH را در رودهی بزرگ کاهش میدهند که ممکن است در حرکت سریعتر مدفوع در آن مؤثر باشد.
همچنین ممکن است اسهال مربوط به آنتی بیوتیک را تسکین دهند. پروبیوتیک به ویژه در تسکین اسهال مرتبط با آنتی بیوتیکها و کلستریدیوم دیفیسیل مفید است. به نظر میرسد که پروبیوتیکها باکتریهای خوبی را که آنتیبیوتیکها ممکن است از بین ببرند، دوباره بازسازی کنند.
علاوهبراین، پروبیوتیکها میتوانند در جذب بهتر پروتئین موجود در رژیم غذایی و همچنین سایر ویتامینها و مواد مغذی کمک کننده باشند.
پروبیوتیکها یکسان نیستند و برای درک مزایای هر نوع تحقیقات بیشتری لازم است. بیشتر تحقیقات، سویههای لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم را پوشش میدهند.
تحقیقی که در سال ۲۰۱۰ انجام شد نشان داد که باکتریهای B. lactis و L. casei در تسکین یبوست موثر هستند. هر پروبیوتیکی که تحت جنس لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم نباشد، احتمال خطرناک بودن آن میرود.
از آنجایی که پروبیوتیکها به صورت خوراکی مصرف میشوند، اثربخشی آنها به این بستگی دارد که چگونه بتوانند در برابر محیط بسیار اسیدی معده و دستگاه گوارش مقاومت کنند. با کیفیتترین پروبیوتیکها همچنان دست نخورده از معدهی شما عبور میکند و به رودهها یعنی جایی که مواد مغذی جذب میشود، منتقل میشوند. اینجاست که پروبیوتیکها بیشتر اثرگذاری خود را انجام میدهند اما در این خصوص فایده مکمل پروبیوتیک چیست؟
به طور کلی پروبیوتیکها فواید خود را در کنترل و مدیریت عوارض زیر نشان میدهند:
- سندرم روده تحریکپذیر (IBS)
- کلسترول بالا
- اختلال در جذب مواد مغذی
- اسهال
- یبوست
- عدم تحمل لاکتوز
- افزایش وزن
کاهش عوارض جانبی هر یک از موارد فوق میتواند کیفیت زندگی را بهبود بخشد.
فواید پروبیوتیکها در روده شما فراتر از حرکات سالم روده و دفع مدفوع خواهد بود. در واقع یک سیستم گوارشی سالم با بهبود سلامت روان و پاسخ مناسب سیستم ایمنی مرتبط است. پروبیوتیکها در حال حاضر به دلیل فوایدی برای سلامت دهان نیز مورد مطالعه قرار گرفتهاند.
تاثیر پروبیوتیک ها بر سیستم ایمنی
بر اساس تحقیقات قدیمی مصرف پروبیوتیکها با تقویت سیستم ایمنی، احتمال و طول مدت عفونتهای تنفسی را کاهش میدهد. همچنین پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کریسپاتوس تا ۵۰ درصد باعث کاهش خطر عفونتهای دستگاه ادراری (UTIs) در زنان میشود.
بیش از نیمی از سلولهایی که برای مبارزه با بیماری، آنتی بادی ایجاد میکنند در رودهها و سایر اندامهای مرتبط با روده یافت میشوند. بنابراین، اگر فلور روده سالمی دارید که ترکیب مناسبی از باکتریهای خوب و سایر موجودات را در بر گرفته، ممکن است کمتر بیمار شوید.
هنگامی که روده به دلیل تعداد ناسالم برخی از باکتریها از تعادل خارج شود، پروبیوتیکها میتوانند به برقراری مجدد تعادل روده کمک کنند. آنها مکانیسمهای دفاعی را آزاد میکنند که میتواند سیستم ایمنی را فعال کند و باکتریها را از شبیهسازی و ایجاد بیماریهای جدی باز دارد.
بر اساس مطالعات انجام شده، با مصرف یک پروبیوتیک، میتوان میزان سرفه و تب را به ترتیب تا ۴۱ و ۵۳ درصد کاهش داد. علاوهبراین فواید قرص پروبیوتک پیشگیری نیز هست. به این صورت که میزان بروز این عوارض پس از مصرف انواع پروبیوتیکها کاهش مییابد.
با وجود مطالعات گسترده، هنوز به طور دقیق ثابت نشده است که پروبیوتیکها برای پیشگیری از بیماریهایی مانند آنفولانزا یا سرماخوردگی مفید هستند. در این خصوص تحقیقات بیشتری مورد نیاز است تا مشخص شود کدام باکتری خاص ممکن است مفید باشد.
بهبود سلامت روانی و ارتباط آن با پروبیوتیک ها
تحقیقات در دهه گذشته نشان داده که روده و مغز در سیستمی به نام محور روده-مغز (GBA ) به هم متصل هستند. این محور سیستمهای عصبی مرکزی و رودهای بدن را که بر هضم غذا نظارت میکند، به هم متصل میسازد.
برخی تحقیقات نشان میدهد که میکروبهای خاصی در روده میتوانند از طریق این محور بر روی مغز شما هم در سلامت و هم در بیماری تأثیر بگذارند. این باکتریها بخشی از یک شاخهی در حال ظهور به نام سایکوبیوتیکها یا روان بیوتیکها هستند.
تحقیقات نشان میدهد که سایکوبیوتیکها میتوانند به درمان اختلالات شناختی و عصبی مانند اوتیسم، بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون کمک کنند.
طبق نظر محققان در برخی افراد، برای مقابله با استرس روانی، تنهایی، تروما و دیگر اختلالات سلامت روان، مکملسازی با سویههای خاصی از پروبیوتیکها به مصرف داروهای روانگردان ارجحیت دارد. همچنین پروبیوتیکها اگر همراه با سایر درمانها از جمله دارو درمانی و رواندرمانی مصرف شوند، بهترین عملکرد را دارند.
فواید پروبیوتیک برای پوست
استفاده از پروبیوتیکها به صورت موضعی و یا قرص به پیشگیری و درمان بیماریهای پوستی از جمله اگزما، آکنه، خشکی پوست و آسیبهای پوستی ناشی از اشعهی ماوراء بنفش کمک میکند. برخی از پروبیوتیکها تولید سرامیدها یا لیپیدها (چربیها) را که رطوبت را در پوست نگه داشته و سطح باکتریهای مولد آکنه را کنترل میکنند، افزایش میدهند.
افراد مبتلا به اگزما سطوح پایینتری از سرامیدها را در بدن خود دارند. بنابراین جایگزینی آن میتواند بسیار مهم باشد. مطالعات نشان میدهد که استفاده از محصولات مراقبت از پوست پروبیوتیک ممکن است شیوع آکنه را کاهش دهد و به رفع خشکی پوست و اگزما کمک کند.
یک بررسی انجام شده در سال ۲۰۱۶ نشان میدهد که پروبیوتیکها میتوانند در ذخیرهی PH پوست، کاهش استرس اکسیداتیو، کاهش اثرات آسیب خورشید ناشی از اشعهی ماوراء بنفش، بهبود سد رطوبتی پوست و افزایش کیفیت مو نقش داشته باشند. یک بررسی دیگر انجام شده در سال ۲۰۱۹ نشان داد که پروبیوتیکها ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان پوست نیز کمک کنند.
PH پوست با افزایش سن افزایش مییابد و پوست با افزایش سن خشکتر میشود. تغییرات در سد رطوبتی پوست موجب عدم تعادل در باکتریها خواهد شد.
از سویی دیگر، آسیب اشعهی ماوراء بنفش از خورشید باعث تولید رادیکالهای آزاد مخرب میشود که میتوانند محصولات جانبی طبیعی فرآیندهای متابولیک بدن باشند که به سلولها آسیب میرسانند. تحقیقات نشان میدهد که برخی از پروبیوتیکها باکتریهای سالم را تغذیه میکنند تا PH پوست را متعادل کرده و در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت کنند. برخی پروبیوتیکها به پیشگیری از سرطان پوست نیز کمک میکنند و ممکن است برخی از روشهای رشد پوست را تغییر داده تا پوست، ظاهری سالمتر داشته باشد.
کاربرد مکمل پروبیوتیک در بیماری های خاص
از جمله سایر فواید مکمل پروبیوتیک درمان و پیشگیری از بیماریهای خاص است.
مکمل پروبیوتیک و سندروم روده تحریک پذیر (IBS)
علائم IBS با تغییرات خاصی در میکروبیوم روده مرتبط است. به عنوان مثال، افراد مبتلا به IBS مقادیر کمتری از لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم در رودهی خود دارند و همچنین سطوح بالاتری از استرپتوکوک مضر، E. coli و Clostridium دارند.
علاوهبراین، تا ۸۴ درصد از بیماران IBS رشد بیش از حد باکتری را در رودهی کوچک خود تجربه میکنند که میتواند منجر به بروز بسیاری از علائم در آنها شود. تغییرات در فلور روده ممکن است با افزایش التهاب، افزایش حساسیت به گاز در روده، کاهش عملکرد سیستم ایمنی و تغییر حرکت گوارشی بر علائم IBS تأثیر بگذارد.
پروبیوتیکها با انجام موارد زیر برای بهبود علائم سندروم روده تحریک پذیر مفید هستند:
- مهار رشد باکتریهای عامل بیماری
- تقویت عملکردهای بازدارندهی سیستم ایمنی
- کمک به مبارزه با التهاب
- کند کردن حرکات روده
- کاهش تولید گاز با متعادل کردن فلور روده
- کاهش حساسیت روده به تجمع گاز
البته، همانطور که اشاره شد، همهی پروبیوتیکها یکسان نیست و اثرات سلامتی آنها بسته به نوعشان متفاوت است.
مکمل پروبیوتیک و بیماری التهابی روده (IBD)
مطالعات بالینی نشان میدهد که پروبیوتیکها به کاهش بازگشت بیماری IBD و جلوگیری از عوارض کرون یا کولیت روده کمک میکنند. پروبیوتیکها معمولاً برای مصرف، بیخطر در نظر گرفته میشوند زیرا عوارض جانبی بسیار کمی دارد و افزایش گاز روده، شکایت اصلی گزارش شده است.
توصیههایی به منظور استفاده از پروبیوتیکها هنگام بیماریهای IBD به این ترتیب هستند:
- برای القای بهبودی و حمایت از نگهداری در مبتلایان به UC
- در عارضهی پوچیت اگر درمان آنتی بیوتیکی ناموفق باشد
- برای پیشگیری اولیه و ثانویه از علرضهی پوچیت در بیماران مبتلا به UC که تحت عمل کولکتومی قرار گرفتهاند
مکمل پروبیوتیک و عفونت های دستگاه ادراری
یکی از زمینههایی که پروبیوتیکها در آن مورد مطالعه قرار گرفتهاند، در زنان مبتلا به عفونتهای مکرر دستگاه ادراری (UTIs) است. عفونت ادراری از انتقال پاتوژنها از راست روده و یا واژن به مجرای ادرار و مثانه ناشی میشود. لاکتوباسیلوس به عنوان بخش مهمی از فلور طبیعی در دستگاه تناسلی ادراری زنان شناخته میشود و کاهش تعداد آنها خطر عفونت ادراری را افزایش میدهد.
محققان معتقدند که لاکتوباسیلهای تولید کنندهی پراکسید هیدروژن در محافظت در برابر عفونتهای دستگاه ادراری مهم هستند. مطالعه روی ۲۹۰ نفر نشان داد که در زنانی که توسط این لاکتوباسیلها از راه واژن و مقعد مقاوم شدهاند، خطر ابتلا به عفونت واژن کاهش مییابد. مکملهایی مانند fem dophilus ترکیبی از این پروبیوتیکهای مفید را در پیشگیری از ابتلا به UTI در زنان ارائه میدهند.
عوارض پروبیوتیک چیست؟
با اینکه تحقیقات کمی در مورد ایمنی پروبیوتیکها وجود دارد، به نظر میرسد مصرف آنها برای افراد سالم بیخطر باشد. مصرف پروبیوتیکها سابقهای طولانی و گسترده در بین مردم دارد. البته خطر اندکی از بروز عوارض جانبی برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند وجود دارد. این عوارض شامل افرادی که داروهای سرکوب کنندهی سیستم ایمنی مصرف میکنند، افراد مبتلا به بیماریهای شدید و نوزادانی که نارس به دنیا آمدهاند، میشود.
خطر مصرف پروبیوتیک این است که شاید حاوی یک نوع میکروب مضر همراه با انواع مفید باشد. میکروبها بسیار کوچک هستند. بنابراین اگر یک محصول به طور دقیق آزمایش نشود، ممکن است نوع نامناسب آن در آزمایش مشخص نشود. این امر نادر است و برای بیشتر افراد خطری جدی نیست. یک سیستم ایمنی سالم به راحتی بر این مشکل غلبه میکند و آن را از بین میبرد اما شاید در یک سیستم ایمنی ضعیف، باعث عفونت جدی شود.
نکات مهم در انتخاب و مصرف مکمل پروبیوتیک
برای بهره بردن از فواید مکمل پروبیوتیک باید به نکاتی توجه کنید که آنها را در ادامه میخوانید.
بهترین زمان مصرف قرص پروبیوتیک
مهمترین نکته این است که مطمئن شوید بهترین نوع پروبیوتیک را برای اختلالات یا اهداف سلامت فعلی خود مصرف میکنید! به طور کلی، برای اثربخشی بیشتر، بهترین زمان از روز برای مصرف پروبیوتیکها پیش از خواب یا همراه با غذا است. مصرف پروبیوتیکها را در زمانی مناسب برنامهریزی کنید تا فراموش نشود.
سویههای مختلف پروبیوتیک دوز و روش مصرف متفاوتی دارند. برخی از آنها مانند ساکارومایسس بولاردی را میتوان در هر زمانی از روز، همراه با غذا یا حتی با معدهی خالی مصرف کرد.
مدت زمان لازم برای مشاهده تاثیر مکمل پروبیوتیک
بیشتر افراد ۲ تا ۳ هفته طول میکشد تا با شروع مصرف مکمل پروبیوتیک، تأثیرات قابل توجهی را احساس کنند زیرا پروبیوتیکها برای رسیدن به سه هدف اصلی خود یعنی افزایش تعداد باکتریهای خوب، کاهش تعداد باکتریهای بد و کاهش التهاب به زمان نیاز دارند.
افزودن باکتریهای خوب به شکل پروبیوتیکها (و افزودن پریبیوتیکها برای کمک به افزایش تعداد پروبیوتیکها در روده) کاری کوتاه مدت نیست و شما باید آنها را به طور مداوم مصرف کنید.
تداخل دارویی مکمل پروبیوتیک
هیچ گونه تداخل دارویی با داروها و درمانهای طبیعی شناخته شده وجود ندارد. تنها نکتهای که در اینجا باید به آن توجه کرد این است که مکمل مورد نظر شما خواص ضد باکتری یا ضد قارچی نداشته باشد (مانند سیر) که توصیه میشود پروبیوتیک را حداقل چند ساعت قبل یا بعد از مکمل دیگر مصرف کنید تا به باکتریها آسیب نرسانید اما پروبیوتیکها را با توجه به ایمنی مناسبی که دارند، میتوان در کنار تمام داروهای طبیعی بدون هیچ مشکلی مصرف کرد.
در زمینهی تداخلات با داروهای شیمیایی نیز این نگرانی وجود دارد که آنتیبیوتیکهایی که همزمان با پروبیوتیکهای مبتنی بر باکتری مصرف میشوند، باکتریهای مفید پروبیوتیکها را از بین ببرند. همچنین، افرادی که داروهای سرکوب کنندهی سیستم ایمنی مصرف میکنند ممکن است در معرض خطر بیماری ناشی از باکتریهای فعال در اکثر پروبیوتیکها قرار بگیرند. در نهایت، فعالیت و تأثیر داروهایی که سوبستراهای آنزیمهای متابولیزه کنندهی دارو در کبد هستند، میتواند تحت تأثیر پروبیوتیکها قرار گیرد اما این موضوع هنوز در مطالعات انسانی تأیید نشده است.
نتیجه گیری: آیا مصرف مکمل پروبیوتیک برای شما مناسب است؟
هنوز تحقیقات زیادی در مورد فواید پروبیوتیکها در حال انجام است و نتایج اولیه در این زمینه امیدوارکننده محسوب میشود. مکملهای مختلف پروبیوتیک ممکن است به بهبود سلامت پوست، سلامت روان یا سلامت روده کمک کنند و به طور کلی ایمنی بدن شما را تقویت کنند. اگرچه ممکن است این مکملها راهحلی کامل برای مشکلات سلامتی شما نباشند اما بخش مهمی از پازل سلامتی بدن را تشکیل میدهند. پیش از شروع مصرف مکمل پروبیوتیک از پزشک متخصص در مورد مصرف پروبیوتیکهای مختلف مشورت بخواهید. آنها میتوانند به شما کمک کنند تا بهترین مکمل پروبیوتیک را که با نیازهای فردی شما سازگار است و ایمنی شما را تضمین میکند، انتخاب کنید.