قرص نیکوراندیل
نیکوراندیل دارویی است که برای درمان و کاهش درد قفسه سینه ناشی از آنژین استفاده میشود. این کار با شل و گشاد شدن رگهای خونی و افزایش خون و اکسیژن رسانی به قلب انجام میشود. پزشک معمولاً زمانی نیکوراندیل را تجویز میکند که سایر داروهای قلبی مؤثر نبوده یا برای شما مناسب نیستند. در این مقاله، با قرص نیکوراندیل بیشتر آشنا میشوید.
آنژین چیست؟
آنژین نوعی درد قفسه سینه است که به دلیل کاهش جریان خون به قلب ایجاد میشود. آنژین یکی از علائم بیماری عروق کرونر است که به آن، آنژین صدری (مربوط به قفسه سینه) نیز میگویند.
بیماری عروق کرونر قلب زمانی اتفاق میفتد که شریان کرونری که خون را به قلب میرساند، معمولاً به دلیل تجمع پلاک، باریک میشود. پلاک از چربی، کلسترول و مواد دیگر ساخته شده است. این پلاک میتواند جریان خون و تأمین اکسیژن حیاتی را برای عضلهی قلب کاهش دهد. این عارضه، اغلب زمانی اتفاق میفتد که مانند زمانی که فعالیت بدنی یا استرس عاطفی دارید یا بعد از اینکه یک وعده غذایی سنگین مصرف میکنید، قلب شما سختتر از حد معمول کار میکند. در این زمانها، قلب شما به خون غنی از اکسیژن بیشتری نسبت به شریانهای تنگ شده نیاز دارد.
آنژین اغلب به صورت احساس وارد شدن فشار یا سنگینی، سفتی یا درد در قفسه سینه توصیف میشود. در صورت وقوع، ممکن است احساس شود که وزن سنگینی روی سینه فرد افتاده است. آنژین ممکن است درد جدیدی باشد که باید توسط یک پزشک متخصص بررسی شود. همچنین ممکن است درد مکرری باشد که با درمان از بین میرود.
آنژین نسبتا شایع است اما برخی از افراد ممکن است نتوانند آن را از انواع دیگر درد قفسه سینه، مانند سوزش سر دل یا سوء هاضمه تشخیص دهند.
افراد مختلف آنژین را به روشهای مختلفی تجربه میکنند. علائم آن میتواند از خفیف تا شدید تجربه شود. برخی از افراد مبتلا به آنژین احساس ناراحتی در قفسه سینه میکنند اما اصلا دردی ندارند. آنژین ممکن است متوقف و دوباره شروع شود. زمان تجربهی آنژین از چند ثانیه تا چند دقیقه متغیر است.
نیکوراندیل چیست؟
نیکوراندیل دارویی است که عمدتاً برای درمان آنژین صدری، وضعیتی که با درد قفسه سینه به دلیل کاهش جریان خون به قلب شناخته میشود، استفاده میشود. نیکوراندیل هم به عنوان یک نیترات و هم یک بازکننده کانال پتاسیم عمل میکند و یک درمان دوگانه برای کاهش علائم است. این مکانیسم دوگانه به گشاد شدن رگهای خونی و بهبود جریان خون به عضله قلب کمک میکند و در نتیجه دفعات و شدت حملات آنژین کاهش مییابد.
ترکیبات قرص نیکوراندیل (Nicorandil)
مادهی اصلی این قرص نیکوراندیل است. مواد دیگر عبارتاند از:
- ستیل الکل
- مانیتول
- سدیم کراسکارملوز
- پوویدون
- سدیم استئاریل فومارات
موارد مصرف قرص نیکوراندیل
پیشگیری و درمان آنژین صدری (درد قفسه سینه)
با گشاد کردن عروق کرونر و بهبود خونرسانی به قلب به تسکین درد قفسه سینه کمک میکند.
آنژین مزمن پایدار
نیکوراندیل برای افرادی که درد قفسه سینه مکرر دارند، با بهبود جریان خون به قلب، دفعات و شدت حملات را کاهش میدهد.
نارسایی قلبی (در برخی موارد)
نیکوراندیل میتواند با کاهش فشار درون قلب و بهبود جریان خون، علائم نارسایی قلبی را کاهش داده و در رفع خستگی و تنگی نفس مؤثر باشد.
بیماری عروق کرونر (CAD)
با شل کردن رگهای خونی، جریان خون به قلب را بهبود میبخشد و خطر ابتلا به آنژین صدری و حملات قلبی را در افراد مبتلا به عروق کرونر باریک کاهش میدهد.
داروی نیکوراندیل در بدن چگونه عمل میکند؟
نیکوراندیل به دلیل خاصیت گشادکنندگی عروق و همچنین خاصیت محافظتی که برای قلب دارد، در پیشگیری و درمان آنژین موثر است.
- اثر بر عضلات صاف عروق
نیکوراندیل به عنوان یک نیترات عمل میکند به این معنی که به گشاد شدن رگهای خونی (اتساع عروق) کمک میکند. این کار نیاز عضله قلب به اکسیژن را کاهش داده و فشار کاری که بر دوش قلب بوده را کاهش میدهد. در نتیجه، قرص نیکوراندیل با افزایش جریان خون به قلب میتواند درد قفسه سینه ناشی از آنژین را کاهش دهد.
- کاهش مقاومت عروق و بهبود جریان خون
نیکوراندیل با گشاد کردن شریانهای کرونر، خون رسانی به عضله قلب را بهویژه در مواقع افزایش تقاضا برای خون (مثلاً در هنگام فعالیت بدنی یا استرس) بهبود میبخشد. این کار در جلوگیری از ابتلا به دورههای آنژین مؤثر است.
- پیشگیری از ایسکمی
نیکوراندیل عملکرد قلب را تثبیت کرده و از عضله قلب در برابر آسیب ایسکمیک ناشی از کاهش جریان خون محافظت میکند. توانایی نیکوراندیل در ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضای اکسیژن، آن را به داروی مفیدی برای مبتلایان به آنژین پایدار تبدیل میکند.
- بازکنندهی کانالهای پتاسیم
نیکوراندیل با باز کردن کانالهای پتاسیم در سلولهای ماهیچه صاف، باعث استراحت این عضلات میشود. این مکانیسم به کاهش انقباض قلب کمک کرده و در نتیجه نیاز قلب به اکسیژن را کاهش میدهد.
اما باز کردن کانال پتاسیم به چه معناست؟ منظور از باز کردن کانال پتاسیم این است که نیکوراندیل به یونهای پتاسیم (ذرات باردار ریز) کمک میکند تا از سلولهای عضلانی قلب خارج شوند. این فرایند رگهای خونی را شل و گشاد کرده و جریان خون را بهبود میبخشد.
با انجام این کار، نیکوراندیل فشار کاری را از روی قلب برداشته و به آن اجازه میدهد به طور موثرتری پمپاژ کند که در نتیجه درد قفسه سینه که با آنژین ایجاد میشود، کاهش خواهد یافت. بنابراین باز شدن کانالهای پتاسیم نقش مهمی در کمک به عملکرد بهتر قلب و جلوگیری از درد دارد.
فواید قرص نیکوراندیل
تأثیر سریع و طولانی مدت
نیکوراندیل علائم آنژین را در کوتاهترین زمان ممکن تسکین میدهد و در مقایسه با سایر داروها مدت اثر طولانیتری دارد. بنابراین میتوان با مصرف دوز کمتری از این دارو، نتیجهی مؤثرتری دریافت کرد.
کاهش دورههای آنژین مزمن
مطالعات بالینی نشان داده است که قرص نیکوراندیل به طور قابل توجهی دفعات آنژین را کاهش داده و بیماران را قادر میسازد تا با سهولت بیشتری در فعالیتهای روزانه شرکت کنند و درد کمتری را تحمل کنند.
افزایش تحمل در هنگام ورزش
بیمارانی که نیکوراندیل مصرف میکنند اغلب در هنگام ورزش، تحمل بیشتری دارند که آنها را قادر میسازد تا بدون محدودیت در فعالیتهای بدنی که باید در زمان بروز آنژین انجام دهند، شرکت کنند.
درمان ترکیبی
نیکوراندیل را میتوان در کنار مسدود کنندههای بتا و مسدود کنندههای کانال کلسیم استفاده کرد که رویکرد جامعی را برای کنترل آنژین بدون عوارض جانبی منفی مرتبط با تداخل داروها ارائه میدهد.
نحوه مصرف قرص نیکوراندیل (Nicorandil)
دوزهای رایج مصرفی
نیکوراندیل معمولاً به صورت قرص نیکوراندیل ۱۰ یا ۲۰ میلیگرمی عرضه میشود. میزان مصرف قرص نیکوراندیل ۲۰ میلیگرم در روز است اما بنا به تشخیص پزشک، این مقدار ممکن است تا ۴۰ میلیگرم نیز افزایش یابد.
اگر با مصرف این قرص اغلب دچار سردرد میشوید، ممکن است دوز اولیه کمتر از ۵ میلیگرم، دو بار در روز به شما داده شود که پس از حدود یک هفته میتوان این مقدار را افزایش داد. قرصها دارای خط مشخصی در وسط خود هستند. بنابراین اگر نیاز به مصرف دوزهای ۵ میلیگرمی داشته یا در بلع کامل قرصها مشکل دارید، آنها را به دو نصف تقسیم کنید.
بهترین زمان مصرف قرص نیکوراندیل
معمولاً مصرف این قرص به صورت ۱ بار در صبح و ۱ بار در شب توصیه میشود. میتوانید نیکوراندیل را همراه با غذا یا بدون غذا مصرف کنید.
درمان با نیکوراندیل معمولا طولانی مدت است و شاید تا پایان عمر نیز ادامه داشته باشد.
اگر میخواهید مصرف قرص نیکوراندیل را قطع کنید با پزشک خود مشورت کنید. قطع کردن مصرف قرص نیکوراندیل میتواند باعث عود درد آنژینی در شما شود. معمولا حدود ۲ روز طول میکشد تا اثر نیکوراندیل به طور کامل از بدن خارج شود.
عوارض قرص نیکوراندیل
عوارض جانبی رایج
عوارض جانبی قرص نیکوراندیل معمولاً در بیش از ۱ نفر از هر ۱۰۰ نفر رخ میدهد. مهمترین عوارض جانبی رایج و کارهایی که میتوانید برای مقابله با آنها انجام دهید، به شرح زیر است:
- سردرد: اگر پس از مصرف قرص نیکوراندیل، دچار سردرد شدید، حتما استراحت کنید و مایعات فراوان بنوشید. یک مسکن توصیه شده توسط پزشک یا داروساز مصرف کنید. سردرد معمولاً پس از هفتهی اول مصرف نیکوراندیل برطرف میشود. اگر سردرد بیش از یک هفته طول کشید یا شدید بود، با پزشک خود مشورت کنید.
- احساس سرگیجه یا ضعف: اگر نیکوراندیل به شما احساس سرگیجه یا ضعف میدهد، کاری را که در حال انجام آن هستید، متوقف کرده و بنشینید یا دراز بکشید تا احساس بهتری پیدا کنید. اگر احساس سرگیجه دارید رانندگی نکنید، دوچرخه سواری نکنید و از ابزار یا ماشین آلات استفاده نکنید. زیرا باعث بدتر شدن حال شما میشود. اگر بعد از یک هفته همچنان احساس سرگیجه داشتید با پزشک خود صحبت کنید.
- داشتن حالت تهوع و استفراغ: به مصرف وعدههای غذایی ساده پایبند باشید و غذاهای پرچرب و تند نخورید. مصرف قرص نیکوراندیل بعد از صرف غذا بهتر است. اگر حالت تهوع دارید، آب را به صورت جرعههای کوچک و مکرر بنوشید تا از کم آبی بدن جلوگیری شود. اگر به همراه نیکوراندیل، قرص پروژسترون یا قرص ترکیبی دیگری مصرف میکنید و دچار حالت تهوع میشوید، ممکن است داروی پیشگیری از بارداری، کار خود را به درستی انجام نداده و مؤثر نباشد.
- گرگرفتگی: در این صورت سعی کنید مصرف قهوه، چای و الکل را کاهش دهید. همچنین سعی کنید اتاق را خنک نگه داشته و یا از پنکه استفاده کنید. خنک کردن صورت با آب یا نوشیدن نوشیدنیهای سرد و یخی نیز در رفع گرگرفتگی به شما کمک میکند. قرمزی ناشی از گرگرفتگی باید بعد از چند روز برطرف شود. اگر متوقف نشد یا احساس کردید که بیش از حد شما را آزار میدهد، در این زمینه با داروساز یا پزشک خود صحبت کنید.
عوارض جانبی جدی
- قرمزی، خارش یا آبریزش چشم. این علائم میتوانند علائم التهاب ملتحمه یا زخم قرنیه چشم باشند.
- زخمهای دردناک روی چشمها، پوست یا مخاط دهان
- درد معده، همراه با حالت تهوع، از دست دادن اشتها، یا مشاهده خون در مدفوع که نشانههای زخم معده هستند.
- واکنشهای آلرژیکی مانند تورم لبها، دهان، گلو یا زبان
موارد منع مصرف
معمولاً افراد ۱۸ سال و بالاتر میتوانند نیکوراندیل مصرف کنند اما نیکوراندیل برای برخی افراد مناسب نیست. برای اطمینان از بیخطر بودن قرص نیکوراندیل، اگر موارد زیر را دارید به پزشک خود اطلاع دهید:
- به نیکوراندیل یا هر داروی دیگری واکنش آلرژیک داشتهاید
- فشار خون پایین
- مشکل تجمع مایع در ریهها (ادم ریوی)
- اخیراً دچار حمله قلبی شدهاید یا به شما گفته شده که نارسایی قلبی دارید
- سطح پتاسیم خون پایین است و مکملهای پتاسیم مصرف میکنید
- مشکلات کلیوی
- ابتلا به بیماری ژنتیکی با نام کمبود گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز
- ابتلا به بیماری گوارشی که روده بزرگ را تحت تاثیر قرار میدهد (بیماری دیورتیکولی)
نیکوراندیل و بارداری
معمولاً مصرف قرص نیکوراندیل در بارداری توصیه نمیشود. اگر در حال تلاش برای باردار شدن هستید یا در حال حاضر باردار هستید، با پزشک خود در مورد فواید و مضرات احتمالی مصرف نیکوراندیل صحبت کنید.
نیکوراندیل و شیردهی
معمولاً مصرف قرص نیکوراندیل در دوران شیردهی توصیه نمیشود. به این دلیل که هنوز میزان ورود این دارو به شیر مادر و یا نحوهی تأثیر آن بر روی کودک به درستی مشخص نشده است.
اگرچه غالباً در دوران شیردهی، سایر داروها ترجیح داده میشوند، اما باید دارویی را مصرف کنید که برای شما مفید باشد. اگر در دوران شیردهی به نوزاد هستید، حتماً با پزشک خود در مورد مصرف این قرص مشورت کنید.
تداخلات دارویی داروی نیکوراندیل
برخی از داروها در صورت مصرف با قرص نیکوراندیل میتوانند فشار خون شما را بیش از حد کاهش دهند. این امر میتواند باعث سرگیجه یا ضعف در شما شود. برخی از داروها نیز وجود دارند که ممکن است بر نحوه عملکرد نیکوراندیل تأثیر بگذارند.
اگر همراه با نیکوراندیل داروهای زیر را نیز مصرف میکنید به داروساز یا پزشک خود اطلاع دهید:
- داروهای مورد استفاده برای درمان فشار خون بالا
- داروهای ضد افسردگی مانند آمی تریپتیلین
- شلکنندههای عضلانی، مانند باکلوفن
- ریوسیگوات، دارویی که برای فشار خون ریوی استفاده میشود
- داروهایی که سطح پتاسیم را افزایش میدهند. این داروها شامل مهارکنندههای ACE، مانند لیزینوپریل یا رامیپریل، و مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین (ARBs) مانند والزارتان، لوزارتان یا کاندسارتان هستند.
- داروهایی برای بیماری پارکینسون، مانند کوکارلدوپا یا لوودوپا
- داپوکستین، واردنافیل، سیلدنافیل، تادالافیل یا سایر داروهایی برای درمان مشکلات نعوظ (اختلال نعوظ) یا فشار خون بالا. مصرف آنها با نیکوراندیل میتواند باعث کاهش شدید فشار خون شود
- داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی معمولی (NSAID) مانند آسپرین یا قرصهای استروئیدی این داروها میتوانند خطر زخم معده را افزایش دهند.
مصرف قرص نیکوراندیل همراه با مسکن
مصرف قرص نیکوراندیل با قرص استامینوفن بیخطر است اما قبل از مصرف مسکنهایی مانند ایبوپروفن و آسپرین با دوز بالا، که به عنوان داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) شناخته میشوند، با پزشک خود صحبت کنید. دلیل این امر این است که مصرف همزمان آنها میتواند خطر ابتلا به زخم معده را افزایش دهد. پزشک میتواند به شما در انتخاب بهترین مسکن برای کاهش درد کمک کند.
مصرف قرص نیکوراندیل همراه با مکملهای پتاسیم
اگر سطح پتاسیم خونتان پایین است و مکملهای پتاسیم مصرف میکنید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. اگر مکملهای پتاسیم با نیکوراندیل مخلوط شوند، ممکن است سطح پتاسیم خون شما بیش از حد بالا برود.
آیا مصرف طولانی مدت نیکوراندیل ایمن است؟
استفاده طولانی مدت از نیکوراندیل به طور کلی برای بیشتر بیماران بیخطر تلقی میشود. بااینحال، مانند هر دارویی، باید زیر نظر متخصص مصرف شود. برخی از مطالعات نشان میدهد که استفاده طولانی مدت از نیکوراندیل ممکن است منجر به عوارض جانبی مانند سردرد، سرگیجه و واکنشهای پوستی شود. علاوهبراین، از آنجایی که نیکوراندیل روی رگهای خونی اثر میگذارد، گاهی اوقات ممکن است باعث افت فشار خون نیز شود.
آیا میتوان مصرف نیکوراندیل را به صورت ناگهانی قطع کرد؟
قطع ناگهانی نیکوراندیل بدون مشورت با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی توصیه نمیشود. بیمارانی که مایل به قطع درمان خود هستند باید نگرانیهای خود را با پزشک در میان بگذارند زیرا قطع ناگهانی ممکن است منجر به اثر بازگشتی یا عود بیماری شود که خطر احتمالی ابتلا به دورههای جدید آنژین را افزایش میدهد.
اگر تصمیمی برای قطع مصرف نیکوراندیل دارید، کاهش تدریجی دوز برای کاهش علائم و جلوگیری از تشدید آنژین توصیه میشود.
شرایط خرید قرص نیکوراندیل
نیکوراندیل به عنوان داروی با نسخه طبقه بندی میشود. این بدان معناست که افرادی که به دنبال تهیهی قرص نیکوراندیل هستند باید نسخهای را از پزشک متخصص به همراه داشته باشند. دلیل این امر در عوارض جانبی بالقوه و تداخلات مرتبط با این دارو نهفته است.
سؤالات متداول درباره قرص نیکوراندیل
آیا نیکوراندیل برای همه بیماران قلبی مناسب است؟
خیر، نیکوراندیل برای همه بیماران قلبی مناسب نیست. این دارو در درجه اول برای کسانی که دارای شرایطی مانند آنژین صدری، بیماری عروق کرونر و گاهی اوقات نارسایی قلبی هستند استفاده میشود و ممکن است برای بیمارانی که شرایط خاصی مانند فشار خون پایین، مشکلات شدید کبدی یا کلیوی، یا انواع خاصی از اختلالات ریتم قلب دارند، توصیه نشود.
اگر یک دوز فراموش شود، چه باید کرد؟
اگر یک دوز از نیکوراندیل را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. مگر اینکه تقریباً زمان نوبت بعدی فرا رسیده باشد. در این صورت، دوز فراموش شده را نادیده بگیرید. هرگز برای جبران دوز فراموش شده، دوز را دو برابر نکنید.
نیکوراندیل تا چه زمانی باید مصرف شود؟
مدت زمان درمان نیکوراندیل به شرایط خاص شما و میزان پاسخ بدن به دارو بستگی دارد. در بسیاری از موارد، مصرف آن ممکن است برای مدیریت شرایط مزمن آنژین صدری یا بیماری عروق کرونر به مدت طولانی ادامه داشته باشد.
آیا نیکوراندیل باعث افت فشار خون می شود؟
بله، نیکوراندیل میتواند باعث کاهش فشار خون شود زیرا به عنوان یک گشادکننده عروق عمل میکند. فرد با مصرف این دارو به خصوص در هنگام برخاستن سریع میتواند دچار افت فشار خون شود.
جمع بندی
قرص نیکوراندیل دارویی است که عمدتاً برای درمان آنژین استفاده میشود. آنژین وضعیتی است که به دلیل کاهش رسیدن خون به قلب باعث درد قفسه سینه میشود. نیکوراندیل با باز کردن کانالهای پتاسیم در دیواره رگهای خونی عمل میکنند که باعث شل شدن و گشاد شدن عروق میشود. این کار به بهبود رسیدن جریان خون به قلب، کاهش فشار روی قلب و در نتیجه کاهش درد کمک میکند.
مصرف قرص نیکوراندیل به طور کلی بیخطر است اما میتواند عوارض جانبی مانند سردرد، سرگیجه یا گرگرفتگی نیز داشته باشد. توجه کنید که همیشه دارو را طبق تجویز پزشک مصرف کرده و در صورت مصرف داروهای دیگری همراه با آن، به پزشک اطلاع دهید زیرا نیکوراندیل میتواند با برخی از داروها و درمانها تداخل داشته باشد.